Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Är Cavendish ett hot mot Wiggins?

2 jul , 2012, 16.47 Marcus Lindqvist

 

Det spekulerades inför årets Tour de France om att Team Sky saboterade Bradley Wiggins chanser att vinna sammandraget genom att värva sprinterässet Mark Cavendish. De flesta som följer cykelsporten, undertecknad inkluderad, var övertygade om att stallet antingen måste satsa på Wiggins eller på Cavendish. Logiken var att Wiggins behöver hjälpryttare som kan hjälpa honom över bergen i hans jakt på gula tröjan, medan Cavendish behöver sitt ledtåg som drar upp spurten.

Det senaste stallet som lyckades med att vinna både gula och gröna tröjan var Deutsche Telekom med Jan Ullrich och Erik Zabel 1997. Nuförtiden anses det vara omöjligt.

Cavendishs högra hand Mark Renshaw stack ju till Rabobank när HTC-Highroad lades ned efter förra säsongen. Renshaw som var den sista mannen i HTC-Highroads ledtåg ville pröva sina egna vingar som sprinter.

Tourprologen visade att Wiggins är i precis så ruskigt bra form som det såg ut under de förberedande tävlingarna. Brädade fjolårssegraren och sannolikt värsta konkurrenten Cadel Evans med 10 sekunder på dryga 6 km och förlorade bara åt omöjliga Fabian Cancellara (samt hade sannolikt förlorat mot tempovärldsmästaren Tony Martin om han inte fått punktering).

Tourens första klungspurt på måndagen visade igen att Cavendish visst kan vinna utan att ha stallkamrater som drar upp spurten. Ärkerivalen Andre Greipels (långvariga cykelentusiaster minns kanske ordkriget mellan dem, då de var stallkamrater i Columbia-HTC) stall Lotto-Belisol bäddade för honom, men Cavendish låg på lurpass bakom Greipel. I det skedet gick det redan att se vad som hända skall, då ingen är snabbare än Cavendish ifall han får läge. Som när Teemu Selänne får läge för ett skott direkt på pass från vänstra B-tekningspunkten. Vilken knäpp på näsan för Greipel när Cavendish sedan stormade förbi.

Betyder det här nu att allt är väl i Team Sky-land? Maillot Jaune som i en liten ask för Wiggins och Cavendish försvarar Maillot Vert? I hemma-OS tempoguld för Wiggins och linjeloppsguld för Cavendish?

Nej, nej och nej.

Om vi börjar med det lättaste, så visade tourprologen att Wiggins inte kan matcha Tony Martin och Fabian Cancellara i OS-tempot. Dessutom kommer Wiggins att vara uttröttad efter en tre veckor lång tour, medan Martin och Cancellara kan fokusera helt på touren.

För det andra är det inte alls säkert att Wiggins utklassar Evans lika mycket i de kvarvarande tempoloppen. Det första, 41,5 km långa tempoloppet står på programmet nästa måndag efter ett par hyfsat kvistiga bergsetapper. Det andra, 53,5 km långa tempoloppet står på programmet under tourens näst sista dag, 21 juli. Det är en kakbit för en meriterad bancyklist som Wiggins att utvilad cykla hårt ett kort tempolopp, en annan att cykla ett långt tempolopp efter tre veckors tävlingsåk.

För det tredje är det först i bergen som Wiggins stallkamrater mäts. Team Sky har hyfsade bergsspecialister som Chris Froome och Richie Porte. Men det återstår ändå att se hur Wiggins hanterar riktiga berg – i fjolårets Vuelta a Espana sandsäckade han och ”hjälpryttaren” Froome tog över om Team Skys kapten. Froome kunde ha vunnit om han inte under de första etapperna väntat på Wiggins.

HTC-Columbia offrade vanligtvis ett par hjälpryttare för att släpa Cavendish över bergen. Det går naturligtvis inte nu.

För det fjärde är det inte sagt att Cavendish ens försöker vinna poängtävlingen. Några fjädrar i hatten i form av etappsegrar kan räcka innan han avbryter och fokuserar på att komplettera VM-guldet i linjelopp med ett OS-guld.

För det femte erbjuder årets tour en hel del tillfällen för den före detta terrängcyklisten Evans att knipa sekunder av Wiggins. En tidig indikation på att detta kommer att vara hans taktik såg vi redan i söndagens etapp som slutade med en ruskigt brant uppförsbacke i Seraing. Evans höll sig redan framme, fast Wiggins inte tappade någon tid där. Exempelvis slutar lördagens etapp La Plancher des Belles Filles med en brant elaking till backe som har Evans skrivet över sig.

Evans hade lite problem med sin form tidigare under säsongen, men jag tippar att han upprepar som tourvinnare. Wiggins ska väl ta sig in på podiet den här gången, men han känns inte som den vinnarskalle som det krävs för att triumfera i det största cykelloppet av alla.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.