Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Sandra Erikssons hinderteknik

30 jun , 2012, 18.33 Marcus Lindqvist

 

IF Nykarlebynejdenlöparen Sandra Eriksson var ytterst nära att ta en OS-plats i Helsingfors-EM – bara nitton hundradels sekunder skiljde henne från friidrottsförbundets så kallade B-gräns. Äsch.
Med lite bättre hinderteknik hade hon klarat B-gränsen på 9.48 och också A-gränsen på 9.43 utan problem. Inte för det, hon kan ju göra det ännu ifall hon får chansen.
Det har snackats mycket om Erikssons hinderteknik. Men faktum är att hon tappar ett par steg varje gång hon blundar och plumsar i vattenhindret. Dessutom trippar hon alldeles för mycket före varje torrt hinder.
Erikssons läger har jobbat hårt med hindertekniken, men fortfarande med magra resultat. Tyvärr är det nog svårt att i vuxen ålder få ordning på så grundläggande tekniska aspekter. I tävlingsfart är det sedan lätt att återfalla till gamla inlärda rörelsemönster.
Om Eriksson hittar ett lämpligt hinderlopp kan hon mycket väl klara OS-gränsen. Hon är i bra form och det måste sägas att vädret var inget vidare på lördagskvällen på olympiastadion. Och om hon får ordning på hindertekniken kan hon bli hur bra som helst om några år.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juni 2012
M T O T F L S
« maj   jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

6 kommentarer

  1. StefanH skriver:

    Det märks att du inte vet något om det du skriver.

  2. Marcus Lindqvist skriver:

    På vilket sätt? Jag skriver det som vem som helst kan se utan att vara en expert på hinderlöpning.

  3. StefanH skriver:

    Hinderlöpning handlar om så mycket mer än om hinderteknik. Dessutom är tekniken inte alls så dålig som du vill göra gällande.

  4. Marcus Lindqvist skriver:

    Jag jämförde Sandras sätt att ta hindren med dom andra damerna i samma semifinal och final och hon är klart den som har störst problem med dem. Hindren bryter hennes löprytm betydligt mer än konkurrenternas. Jag har kanske inte löpt hinderlopp, men jag vet så pass mycket om löpning att om löprytmen bryts slösar du energi och tappar tid. Vattenhindret är ett kapitel för sig. Så här skrev Sandra själv i sin blogg i mars:
    ”Världsrekordinnehavaren och enda kvinna nånsin som sprungit hinder under 9 minuter. Tekniken är inget vidare. Hon hoppar högt över hindren och steganpassningen stämmer nästan aldrig. Men ändå springer hon världsårsbästa (2009) i dethär loppet. Min teknik över hindren är redan bättre än hennes. Måste bara få steganpassningen att fungera.
    Vattengraven däremot gör hon jäkligt bra. Då jag klarar att ta mig över sådär bra, då kommer tiderna att börja se hårda ut. Jag gillar det faktum att jag har något att jobba med. Något som kommer att kapa många sekunder av mitt personbästa. Drygt två månader tills tävlingssäsongen börjar. Snart!”

  5. StefanH skriver:

    Jag ogillar starkt ditt raljerande tonfall då du skriver ”blundar och plumsar i vattenhindret” och liknande saker. Om du skall analysera så kan du i så fall göra det på ett sakligt sätt. Kanske du har Aftonbladet som förebild?

  6. Marcus Lindqvist skriver:

    Jag är ledsen om du ogillar mitt tonfall, men jag är van vid att säga saker rakt ut i stället för att kringgå den heta gröten. På varje bild som Hbl:s fotograf tog av Sandra vid vattenhindret blundade hon när vattnet stänkte, så det var inget jag hittade på för att vara elak. Med att plumsa menar jag att hon landar i betydligt djupare vatten än de flesta av sina medtävlare. Det sagt, jag hoppas verkligen hon klarar OS-kvalgränsen i Lapinlahti. Det kändes trist att hon var så nära utan att lyckas i Helsingfors.

Kommenteringen är stängd.