Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

EM:s största stjärna

27 jun , 2012, 20.11 Marcus Lindqvist

 

Mo Farah. Vilken uppvisning alltså.
Den Somaliafödda britten utklassade sina rivaler i EM:s första finalpass med ett helt oemotståndligt spurtvarv. Halvmilens sista 400 meter gick på 53,69.
Men efteråt var han inte helt nöjd, för det hade gått för långsamt. 13.29,91 blev sluttiden. Som påminnelse har Matti Räsänen den bästa inhemska statistiktiden under de senaste två säsongerna med 13.44,46. Allt är relativt.
Väcker förstås osökt frågan om det är någon vits alls att vita män och kvinnor löper distans – men tysken Arne Gabius andra plats säger dock ja. Det är klart, det makliga tempot öppnar för skrällar av den typen. I fartlopp har vita européer skrala chanser. Det var därför Farah gick upp i täten halvvägs, för att försäkra sig om att ingen överraskar honom i spurten.
För Farah som för närvarande med fog kan tituleras världens bästa distanslöpare var halvmilen i Helsingfors bara ett hårt träningspass, ett led i förberedelserna för dubbelguldjakten i London-OS. Beslutet att ens delta i EM väckte en del förvåning i Storbritannien, då alla andra lagkamrater som kvalat in till OS hoppar över EM.
En brittisk kollega frågade om EM-titeln betyder något överhuvudtaget för Farah, som gjorde ett slags historia genom att bli den första som framgångsrikt försvarar sin EM-titel på 5 000 m. Den betyder väldigt mycket, svarade Farah som påminde om att han väntade i fyra långa år på att kunna förädla sitt silver i Göteborg 2006 till Barcelona 2010.
Efter all kritik och allt snack om B-klassens EM under ett OS-år var det en lyckträff för EM-arrangörerna att Farah infann sig. Christophe Lemaitre, Andreas Thorkildsen, Christina Obergfoll, i all ära, men som jag ser det är Farah den största stjärnan i detta EM. Synd bara att han inte löper 10 000 meter, redan på torsdag morgon hoppar han på flygplanet.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juni 2012
M T O T F L S
« maj   jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.