Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Chicago: Antti Niemi, kom tillbaka!

16 feb , 2012, 21.37 Marcus Lindqvist

 

Chicago Blackhawks lagledning såg så smarta ut i kvartsfinalerna mot Vancouver förra våren. GM Stan Bowman & Co hade valt att kontraktera backklippan Niklas Hjalmarsson och låta Stanley Cup-målvakten Antti Niemi gå. Lågprisalternativet Corey Crawford storspelade och Chicago var en förlängning ifrån att fälla ut blivande finallaget Canucks.

Hur ser det ut nu? Chicago har förlorat nio raka (före mötet med Rangers natten till fredag) och såväl Corey Crawford, som förra våren tecknade ett nytt treårskontrakt som ger honom 2,6 miljoner dollar per år i snitt, som inhopparen Ray Emery är kassa. Riktigt dåliga alltså. Så dåliga att det inverkar på lagets spel, då de inte längre har förtroende för sin målvakt. Chicago som bland annat undertecknad tippade som största favorit till Stanley Cup kan falla på sina målvakter.

Chicago är förstås inte den enda storklubben med målvaktsproblem. Kolla in Detroit, som kör med samma filosofi som Chicago: ta en lågavlönad målvakt och sätt pengarna på försvaret och forwardsen. Fungerade bra då Jimmy Howards storspelade, men inte så bra då han är skadad och inhopparen Joey McDonald läcker som ett såll.

Lönetaket är förstås bakgrunden, men också ett nytt slags resonemang i NHL. Många klubbar vill inte satsa så mycket som förut på sina målvakter.

Det finns ett överflöd av riktigt bra unga målvakter som slagit igenom och en GM som delat ut ett kontrakt typ Roberto Luongos 12 års, 64 miljoner dollars papper kan se ut som en riktig åsna om målvakten klappar ihop. Målvaktsspelet är så oförutsägbart att en målvakt kan komma från ingenstans och dominera, eller plötsligt inte ens få i fotbollar efter att ha varit typ världsbäst. Hur smart månne Philadelphia Flyers GM Paul Holmgren känner sig med vetskapen att han har Ilja Bryzgalov signad för 5,6 miljoner dollar per år ända fram till 2020?

Finns det någon etablerad målvakt tillgänglig på marknaden ifall exempelvis Chicago eller Detroit vill uppgradera sin målvaktssituation? Lite tveksamt. Det har spekulerats om att Buffalo kan sälja Ryan Miller, som tappat sin Vezina-form och satsa på Jhonas Enroth i stället. St Louis har nu två jättebra målvakter i Brian Elliott och Jaroslav Halak, men tycks välja att satsa på Halak. Josh Harding har visat att han kan likaväl kan ersätta Niklas Bäckström i Minnesota. San Jose har ett överflöd av målvakter. Los Angeles likaså. Men det är alltid roulette att skaffa in en ny målvakt mitt under säsongen. Det går aldrig att säga hur målvakten anpassar sig till lagets spelstil och det tar tid för målvakten att lära sig samarbeta och kommunicera med backarna.

Kolla

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2012
M T O T F L S
« jan   mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.