Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Cirkus Contador

6 feb , 2012, 21.01 Marcus Lindqvist

 

Det är så mycket som är vridet med Alberto Contadors avstängning att jag inte vet var jag ska börja. Jag gör ett försök.
För det första är det skandalöst att det tog så här sjuuukt länge att behandla Contadors dopningsfall. Jag förstår att UCI och Wada ville föra saken vidare till idrottens skiljedomstol i Lausanne CAS, då det spanska cykelförbundet inte ville avstänga Contador och då det trots allt är frågan om ett någorlunda komplicerat fall.

Jag vill i det här skedet påminna om att internationella fotbollsförbundet Fifa utan vidare frikände fler än hundra fotbollsjuniorer som gett dopningsprover som innehöll clenbuterol, den steroid som Contador också åkte dit för. En steroid som inte alls förekommer i blodet naturligt, utan enbart kan tillföras via näringstillskott eller exempelvis kontaminerat kött, Contadors ursäkt. Kom inte och säg att cykelsporten är smutsig, tvärtom skulle den stora allmänheten få skenet av en mycket renare sport om inte cykelsporten tog dopningshotet så pass allvarligt.

För det andra ledde den sjukt långa behandlingstiden till att Contador tilläts tävla en hel säsong, då han bland annat i stor stil krossade motståndarfältet i Giro d’Italia. En seger som nu, precis som TdF 2010, fråntas honom. För en idrottare är det värt noll att tilldelas en seger ett år i efterskott genom ett kabinettbeslut. I det här fallet Michele Scarponi – inte precis det vitaste av guds lamm han heller (googla Operacion Puerto och Scarponi).

För det tredje är en två års avstängning trots allt ett väldigt hårt straff för den trefaldiga, ursäkta, numera tvåfaldiga, vinnaren av Tour de France, då CAS konstaterar att han sannolikt fått i sig clenbuterol via ett kontaminerat näringspreparat. Motsvarande fall har exempelvis inom tennis och fotboll lett till varningar och tre månaders avstängningar. Dessutom är nyttan av att dopa sig med clenbuterol tveksam. Det är inget som förvandlar en åsna till ett fullblod, så som EPO sägs göra.

För det fjärde är det helkorkat att behandlingstiden räknas bort från Contadors avstängning, så han kan tävla i augusti 2012. I tid till Vuelta a Espana. En av följderna av ett dopningsstraff är att det är otroligt svårt att komma tillbaka efter att inte ha fått tävla eller delta i officiella träningsläger, men Contador har hållit tävlingsformen skarp och tränat med Bjarne Riis stall hela tiden. Riis. Värsta snöängeln han också. Men han medgav i alla fall.

På tal om det, senare i veckan väntas även CAS besked om Jan Ullrich. Just det, Jan Ullrich. Snubben som lade av för fem år sedan efter att ha blivit utpekad i Operacion Puerto.

Contadors avstängning kommer strax efter nyheten om att den federala åklagaren i Kalifornien lägger ned undersökningen mot Lance Armstrong. Vad Armstrong måste ha myst när han hörde om Contadors avstängning. Snöängeln Armstrong. En annan som måste ha myst är Michael Rasmussen, snubben som kämpade med Contador om TdF-segern 2007 tills det framkom att han gömt sig för antidopningskontrollanterna och han blev avstängd.

, , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2012
M T O T F L S
« jan   mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.