Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Stans basketkris

27 jan , 2012, 21.42 Marcus Lindqvist

 

Hade någorlunda höga förväntningar inför Topos säsong och efter att ha sett Hanno Möttölä göra succé i sin comeback till basketparketterna trodde jag faktiskt Munccalaget kan utmana Kataja och Pyrintö om ligaguldet. Inte så fort.
Förra säsongen var Topos problem närmast att det inte fanns tillräckligt med längd och styrka under korgen. Nu, med Möttölä och nykomlingarna Kimmo Muurinen och Carl Lindbom är det åtgärdat.
Dessutom är Chase Griffin en av basketligans bästa utlandsförstärkningar. På fredagen gjorde Griffin 39 poäng när Topo förlorade hemma mot jumbolaget Namika Lahti.

Problemet är närmast att Griffin tvingats spela mycket som point guard, när han egentligen inte är en speldirigent utan en shooting guard. Topos nya utlandsförstärkning Josh Wilson ska fylla den luckan, men har inte lyckats värst bra hittills. Det är inte bara en fråga om pengar, utan om att hitta de rätta typerna. De tidigare experimenten Corey McIntosh och Jonathan Heard fungerade inte. Topo saknar nog Mikko Koivisto, som gick över till storsatsande Loimaa Bisons.
Topo har också en kunnig tränarduo i Tomi Kaminen och Pekka Salminen. Men de kan inte trolla
Just nu ser Kataja från Joensuu oslagbart ut. Färska finska cupsegrarna åtgärdade dessutom sin enda svaghet, det tunna spelarmaterialet, genom att förvärva landslagsmeriterade Samuel Haanpää och ex-Topo-spelaren Elias Kajander.
Helsingforslaget Topo får det svårt att ta medalj. Förutom Pyrintä och Kataja ligger nog också Kauhajoki och Bisons, eller vad de nu vill bli kallade, före.

Kollegan Niclas Lönnqvist skrev nyligen en förtjänstfull artikel i Hbl om basketbollens kris i huvudstaden. För det är en kris. Konkurrensen om publikens intresse är hård och då är det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Senast Topo var på toppen slutade det med konkurs och villkorliga domar för ekobrott för några av de inblandade.
Det är väldigt trist att den inhemska basketbollen blivit en landsortssport. Likafullt var det trist då Helsingforslagen dominerade de inhemska parketterna, men det skulle också vara till fördel för sportens framtid i Finland om den skulle få mera synlighet genom ett framgångsrikt Helsingforslag. Honka försökte i Esbo. Det gick bra ett tag.
Förhoppningsvis hålls Topo på ytan mer än några år den här gången. Det var nära guld för ett par år sedan. Kanske nästa gång.

, , , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.