Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Konspirationsteorier och mördarbackar

11 jan , 2012, 19.32 Marcus Lindqvist

 

Det var så dags då att släpa fram Kari-Pekka Kyrö . Kom igen, va. Avundsjuka och bitterhet för oss ingen vart och alla vet väl vid det här laget vad Kyrö tycker.

Som papperstidningens läsare kanske noterade, prövade jag den så kallade mördarbacken i Val di Fiemme i samband med den avslutande jaktstarten i Tour de Ski. Deltog i en mindre allvarlig öppen tävling som ordnades två timmar före herrarnas jaktstart.
Det var ganska tufft, kan jag upplysa om. Först sex kilometer någorlunda flackt på laktattröskeln, sedan fullt ös uppför en 3,65 km lång, 420 meter hög brant uppförsbacke som stiger från cirka 800 meters höjd till 1 200 meters höjd. Som mest 28 procents lutning. Ruskigt med mjölksyra. Snittpulsen låg vid 184 under uppförsbacken. Knäppte också i öronen när lufttrycket sjönk, så höjden inverkade sannolikt också.

Tog mig 26 minuter, backen alltså. De snabbaste herrarna i världscupen skidade på omkring 17 minuter, de långsammaste på dryga 20 minuter. Jag hade i och för sig hyrda skidor, som jag hade prövat en gång dagen innan. Det var första gången jag stod på skidor denna vinter.

Inte mycket att hurra för ur finländsk synpunkt i Tour de Ski, annat än Krista Lähteenmäkis fjärde plats. Hon kommer sannolikt att ro hem högvis med medaljer i Tour de Ski, VM och OS under de närmaste åren.
Svenskarna hade kalas i söndags. Marcus Hellners tredje plats var väl en bragd. Konstaterade åt Expressens utsända Tomas Petterson att han har morgondagens rubrik räddad, efter att Hellner gått i mål. ”Det kan man väl säga”, svarade han och jovars: Expressen hade ett par uppslag ägnade åt Hellner med grafik och allt.

Lite speciellt att Finlands största kvällstidning Ilta-Sanomat inte hade någon utsänd som följde Tour de Ski, inte ens Finlands bästa skidkolumnist Pekka Holopainen. Däremot hade Iltalehti sin utsända på plats. Jag misstänker det har något att göra med att det är MTV3 som äger tv-rättigheterna till världscupen i skidor. Kopplingen mellan Iltalehti och MTV3 lever fortfarande stark, trots att det är ett bra tag sedan Bonnier köpte MTV3 av Alma Media.

Ni tror jag är konspirationsteoretiker? Begrunda att inte heller Sveriges Aftonbladet hade någon där för att bevittna Hellners bragd i Val di Fiemme. Aftonbladet ägs av Bonnierkonkurrenten Schibsted, medan Expressen ägs av – Bonnier.

Jag undrar om inte Bonnier och MTV3 gör skidsporten en björntjänst genom att placera världscupen i skidor i sin helhet på betalkanalen MTV3 Max. På basis av läsarresponsen låter det som att det faktum att världscupen inte syns på någon fri kanal drar ned allmänhetens intresse ganska rejält. MTV3 har ju tidigare förpassat större delen av backhoppningens världscup till betalkanalen.

Dessutom är det en pina att höra på hockeyskrikhalsen Antero Mertaranta. Råkade se några sändningar med honom som speaker. Killen gastar på självklarheter, men har inget sakligt att komma med. På damernas klassiska 3 km i Tour de Ski hävde han bland annat ur sig att det är Aino-Kaisa Saarinens ”paradsträcka” och Justyna Kowalczyks ”favoritsträcka”. Hursa? 3 km skidas väl aldrig i normala fall och kan väl inte sägas vara Saarinens paradsträcka.

Om ni bara har möjlighet lönar det sig att välja SVT eller Eurosport, där Roberto Vacchi på svenska och Christian Selin på finska speakar skidor. Jag föredrar Selin. Som före detta skidåkare och cyklist har han strålande sakkunskap och gör briljanta observationer om teknik och utrustning, sånt som Mertaranta, all respekt för nationens VM-guldspeaker, nog aldrig hört talas om. Wassberg? Har inte han lagt av?

, , , , , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. SKIDÅKARE skriver:

    Rekommenderar varmt Yle Puhes, Jussi Eskola, Pirjo Muranen mfl för dem som vill ha sakkunniga kommentatorer. Under skidsändningarna passa Mertaranta bäst som ljudlös.

  2. Marcus Lindqvist skriver:

    Kudos till Jussi Eskola, han skidade också uppför Alpe Cermis förra söndagen. (Fråga gärna vem av oss som var 5 min snabbare.)

Kommenteringen är stängd.