Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Nä, det ska bli final

3 jan , 2012, 17.53 Marcus Lindqvist

 

Efter att ha sett Mikael Granlund vakna till och äntligen nå upp till den nivå som förväntats av honom hela tiden vågar jag tro på att Finland kan klara av svenskarna i nattens semifinal. Det är helt sant att Slovakiens målvakt Dominik Riecicky var inte så lite darrig, men smålejonen ägde matchen från början till slut.

Det finns ingen orsak till att Finland inte ska kunna slå Sverige. Det enda som talar emot är att det blir mindre än ett dygn återhämtning mellan matcherna, men killarna är ju 17-19 år.

Sveriges backar darrade som maracas när ryssarna pressade dem i gruppspelsfinalen och hajpade Johan Gustafsson släppte minst ett billigt mål. I och för sig har Finland också en svag punkt i sitt försvar, men Sami Aittokoski känns hetare än Gustafsson just nu.

Svenskarna kommer att försöka checka tajt Finlands första kedja och snackar om att försöka psyka Mikael Granlund. Betvivlar att något trash talk biter på honom.

Men semifinalen kan komma att avgöras av tredje och fjärde kedjorna. Sverige har hyfsat med bredd med typer som Rickard Rakell, Ludvig Rensfeldt och Max Friberg. Finland borde få mer utav Alexander Ruuttus kedja. Miikka Salomäkis andra kedja har varit superbra hittills, bäst i Finland före Slovakienmötet.

PS Minnesota Wild har bäddat det ganska bra för sig. Av nyckelspelarna i JVM äger Wild rättigheterna till Finlands Mikael Granlund (vald som tionde i första omgången av NHL-draften 2010), USA:s Charlie Coyle (vald som 28:e i första omgången 2010 av San Jose, men tradad till Minnesota i somras) och Jason Zucker (vald som 59:e i andra omgången 2010), samt Sveriges Jonas Brodin (vald som tionde i första omgången 2011), Johan Larsson (vald som 56:e i andra omgången 2010, och Johan Gustafsson (vald som 159:e i sjätte omgången 2010).

PS2 Vad har hänt med fenomenet i förra årets JVM-guldlag Ryssland, Jevgeni Kuznetsov? Han har 3 mål och 6 assist på 5 matcher. Hyfsat – om inte för det faktum att han gjort alla poängen i en enda match, mot slagpåsen Danmark! Mot Sverige var han ensam mot Gustafsson, men stoppades, och mot Tjeckien kom han ensam igenom mot Petr Mrazek, men sköt förbi.

, , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

10 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Vare sig man vinner eller förlorar en playoffs-match med straffar, så är det ett uselt sätt att avgöra så här stora grejer. Sverige var ju bättre på att spela hockey, det kan inte förnekas, men de borde ha tvingats till att avgöra matchen med att spela, istället för att vinna på lotteri. Samma sak för Finland, en straffseger skulle inte ha smakat. Har aldrig gjort det.

 2. Marcus Lindqvist skriver:

  Jag tänkte precis samma sak. I själva verket tänkte jag i sudden, mest för att lugna mina nerver, att det kvittar vem som vinner om det går till straffar. För det är lotteri. Borde ens vara 20 min förlängning. Beklagligt att Sverige kunde kvittera genom ett enkelt misstag, Aittokallio har ganska ofta förut under turneringen lite väl djärvt varit utanför målområdet, men å andra sidan förde svenskarna ju till stor del matchen.

 3. Anders skriver:

  Så synd att Aittokallio skulle drabbas av en riktigt rungande hjärnfjärt – egentligen så lyckades ju Finland rentav berömligt hålla bort de spelskickligare svenskarna från returer och bästa målskyttesektorerna. Fast i min mening var det sist och slutligen första kedjans ineffektivitet som avgjorde: en spelare som Mikael Granlund bara helt enkelt måste kunna prestera i sådana här matcher. Crosby, Sundin, Lemieux, Gretzky… de stora spelarna skall avgöra stora matcher

 4. Marcus Lindqvist skriver:

  Sant. Fast Granlund skapade en del lägen, som främst Pulkkinen inte kunde förvalta. Min PS.fråga gällande Jevgeni Kuznetsov besvarades förresten i den andra semifinalen. Synd att jag missar finalen.

 5. Anders skriver:

  Kollade ännu igår igenom matchen på nytt och måste säga, att jag kanske har något färgade glasögon (hypotetiska), men jag var inte riktigt lika imponerad av det svenska ”tokpressen” som alla andra tycks vara. Klart att Sverige hämtade pucken upp över blåa i expressfart, men sedan blev det för det mesta ett likadant ineffektivt surrande, som man otaliga gånger sett Finland göra mot hårt motstånd – dvs. det vad jag kallar ”Hollywood-dominans”. Båda svenska spelmålen var sist och slutligen slumpartade – mången domare skulle för övrigt ha underkänt det första som sparkmål. Däremot var båda Lejonens mål, snabba och aggressiva spelade mål. Jag vill nu inte påstå att inte Sverige dominerade, men Finland genomförde sitt försvarsspel bättre än Sverige sitt anfallsspel. Det finns säkert många som har olika åsikter, bl.a så envisas ju svenskarna med att kalla det finska laget svagt och dåligt, etc. Och Hbl framför ju också en annan syn på matchen, än den jag har, i dagens tidning. Om skottstatistik skulle avgöra, så skulle Finland har varit seniorvärldsmästare redan minst fem gånger.Skall i alla fall försöka ladda om och hålla tummarna för Sverige nästa natt – fast de alltid gör det lika svårt genom att vara världens sämsta segrare. Ingen annan idrottsnation är så självupptagen och ovärdig i segerns stund som Sverige. Men man måste ju ha överseende med sin käraste granne – årtionden av fri uppfostran har gjort att de bara inte förstår bättre.

 6. Marcus Lindqvist skriver:

  Tja, tycker att svenskarna är ganska dåliga förlorare också. För två år sedan var det en massa gnäll om att domarna favoriserat Kanada när Sverige förlorat JVM-finalen. Sannolikt gör dom samma fel nu också, går in i finalen med alltför stort självförtroende, underskattar ryssarna och förlorar.
  Det första SWE-målet skulle Aittokallio ha tagit om inte det tagit i skridskon också. Men Sverige hade ett i stolpen tidigare i matchen, så lyckträffarna kanske jämnade ut sig. Men Finland gjorde en superbra match, tycker jag, mot en på pappret bättre motståndare.

 7. ulf andersson skriver:

  Jojo marcus….lite uselt tippat va???

 8. ulf andersson skriver:

  Finnar är inte bara förlorare! Dom är dessutom DÅLIGA förlorare!!

 9. ulf andersson skriver:

  GRATTIS Suomi till 4:e-platsen!! Starkt!!

 10. Anders skriver:

  Efter att ha sett medaljmatcherna, så grämer 2-2 målet i semifinalen ännu mer. Sverige dominerade exkat lika mycket mot Ryssland som mot Finland. Kanada var sist och slutligen enda laget som lyckades slå Finland med att spela – och det gjorde de med besked. Hur kan det vara att all den spelmoralen som höll Finland med mot Sverige igen var som bortblåst mot Kanada. Det var ju inte ens ett fysiskt speciellt skrämmande Kanada, men Smålejonen var verkligen barnungar i varje duell. I tredje perioden såg det annorlunda ut, men det var nog kosmetik, Kanada lyfte på gasen. Om Teemu Pulkkinen skulle ha varit skärpt, utjämnat i första perioden på sin jättechans och satt si straff, så kanske laget hade fått den ”rågspruta” som det hade behövt i matchen. Nu var t.ex. Joel Armia och Alexander Ruuttu direkt skandalöst rädda för att gå in i närkamper. Verkligen svagt. Ryssland hade spelmässigt inget att hämta mot Sverige och skulle garanterat ha haft problemn med Finland, som ju lärt sig att spela mot ryssarna på alla nivåer. Kanada har av någon ofattbar anledning ännu också så gott som alltid slagit Finland redan på förhand – speciellt på juniornivå. Sverige-Kanada skulle garanterat ha varit spelmässigt turneringens bästa match, synd att man inte fick se den. Någonting är det annars som inte stämmer med det att Sveriges spelmässiga övertag inte ger utdelning: straffar mot Schweiz, straffar mot Finland, 2x förlängning mot Ryssland. Det behövdes ett totalt slumpmål för att Sverige ens spelade final.

Kommenteringen är stängd.