Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Det blir nog bronsmatch

1 jan , 2012, 19.24 Marcus Lindqvist

 

Jag skulle gärna ha fel i det här fallet, men upplägget i JVM är sådant att Finland kommer att ha en grym uppförsbacke om och när det blir semifinal mot Sverige. Semifinalen mellan Calgarygruppens vinnare och vinnaren av mötet mellan Edmontongruppens tvåa (Finland) och Calgarygruppens trea (Slovakien) börjar ett dygn efter kvartsfinalen, det vill säga det blir mindre än ett dygn tid att återhämta sig.

Jag tror ändå det är bättre för Finland att möta Sverige än Ryssland. Ryssland forecheckade oerhört aggressivt och jag får nästan mardrömmar av att tänka på hur Konsta Mäkinen och Ville Pokka skulle reagera under en sådan press. Ryssarnas boxplay var livsfarligt och deras kontringar fick mig att minnas Pavel Bure och Nagano 1998. Så typiskt ryskt. Dessutom har Ryssland en superbra målvakt i Andrej Vasilevskij. Glöm spelarnas floskler om att det kvittar vem de möter, alla lag måste vinnas.

Sverige var ändå det bättre laget och visade mental styrka genom att inte vika sig trots att Vasilevskij såg ut att ta allt småkronorna kunde kasta i hans väg. Sverige fick dessutom ett mål bortdömt.
Roger Rönnberg visade lite taktisk briljans när han med mindre än två minuter att spela bytte ut Johan Gustafsson, som strax innan hade gjort matchens räddning på Jevgeni Kuznetsov. Rönnberg ville ge utespelarna en chans att hämta andan. Anton Gustafsson åkte genast i byte för en sjätte utespelare och Sverige kvitterade.

Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Först ska Finland slå Slovakien, ett lag som påminner mycket om Finlands sista gruppspelsmotståndare Tjeckien. Ett lag som försvarar tätt (läs: tråkigt) och satsar på kontringar. Borde inte vara något problem för Finland, dock. Men tyvärr kan Sverige bli för stort i semifinalen. Mitt tips är att det blir bronsmatch och där en ny seger över Tjeckien för unglejonen.

SVT:s satsning på junior-VM är alldeles strålande, Mikael Renberg är en duktig expertkommentator och hans jublande tillsammans med speakern Chris Härenstam var festligt att höra när Sverige slog Ryssland. Framför allt: de har ett helt team på plats i Calgary och inte i en studio i Böle.
Men tyvärr går det inte att se mer än en del av Sveriges matcher i SVT. Semifinalen går på TV10 i Sverige. Viasat har inte rätt att visa JVM i Finland, så Viasats abonnenter får endast se en svart ruta under JVM-sändningarna. Canal Plus som sänder JVM i Finland sänder av någon oförståelig anledning endast Finlands matcher och slutspelsmatcherna.
Canal Plus sändningar håller inte riktigt måttet. Det råder delade meningar om Mika Saukkonens och Juha Taivainen speakerförmåga, men det är ofattbart att Canal plus inte har några expertkommentatorer eller fler reportrar på plats. Canal Plus har också klantat småsaker, som att spelarintervjuerna fortfarande pågår medan matchen redan pågått i en minut eller så.
Lite camphumor i att kolla Eurosport 2, som sänder Kanadas matcher. Den brittiska speakern har ingen koll på hockey, för att inte nämna koll på vad spelarna heter. ”Brilliant play by number 15!”.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

3 kommentarer

  1. Anders skriver:

    Sverige håller på att gå i ”Mikael Granlund -fällan”. De kommer att koncentrera sig för mycket på honom. Dels biter inte psykning eller hårt spel på MG, dels glömmer de att andra kedjan producerat jämnt genom hela turneringen. Börjar på riktigt tro att det blir minst silver.

  2. Marcus Lindqvist skriver:

    Ja före Slovakienmatchen hade den andra kedjan varit Finlands bästa, men nu höjde sig Mikael Granlund också till den nivå som förväntats av honom och med honom hela den första kedjan. Till skillnad från tidigare år tycks Sverige inte ta ut segern på förskott. Expressen varnade för bland annat finländska spelare som ”Teemi Pilkkinen”.

  3. Anders skriver:

    Så länge de inte tror att Alexander Ruuttu är Jarkko Ruutus son..

Kommenteringen är stängd.