Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

NHL-svar del 2

9 Dec , 2011, 20.09 Marcus Lindqvist

 

Fortsätter med att besvara mina egna nyckelfrågor som jag ställde inför NHL-säsongen. Nu: västra konferensen.

Chicago Blackhawks
Fråga: Finns det rum för Sami Lepistö i Chicagos stenhårda backuppställning?
Svar: I typ var tredje match. Lepistö spelade nio av lagets första 29 matcher med i snitt 13:24 i istid.

San Jose Sharks
Fråga: Kan Sharks bryta sin slutspelsförbannelse?
Svar: Återstår att se, men nu gäller det att ta sig dit: Sharks klättrade ovanför slutsspelsstrecket med att besegra Dallas natten till fredagen finsk tid.

Vancouver Canucks
Fråga: Vilka slags skador drabbas Sami Salo av i år? En läskedryckskapsyl i ögat?
Svar: Hittills i höst har evigt skadedrabbade Sami Salo endast missat fyra matcher, tre i november och en i början av oktober på grund av en ond ljumske.

Los Angeles Kings
Fråga: Tränarna Terry Murray, John Stevens och Ron hextall och spelarna Gagne och Richards. Vem blir nästa före detta Flyer i LA?
Svar:

Detroit Red Wings
Fråga: Kan Valtteri Filppula bli bättre? Chefstränaren Mike Babcock vidhåller att han har potential att göra mera mål.
Svar: Ser så ut! Hittills har Filppula gjort 9+14=23 på 26 matcher och gör med den takten 28 mål och 43 assist. Det kan jämföras med 26+23=39 poäng på 71 matcher förra säsongen. Filppulas bästa säsong hittills är 2008-2009, då han gjorde 40 poäng.

Anaheim Ducks
Fråga: Har Teemu Selänne ännu en supersäsong i sig?
Svar: Super och super, det kommer att gräma Selänne en hel del om och när Anaheim missar slutspelet. Men själv är The Finnish Flash evigt ung: poängbäst i Ducks med 9 mål, 19 assist och 28 poäng på lika många matcher.

Nashville Predators

Fråga Vem ska göra målen? Inte för att Nashville behöver många – under de senaste fem åren har Predators vunnit 108, förlorat 43 och förlorat 42 i sudden av matcher som avgjorts med ett måls marginal.

St Louis Blues
Fråga: Platsar legendariska knytnävshjälten Basil MacRaes son Philip MacRae i laget?
Svar:

Calgary Flames
Fråga: Orkar Miikka Kiprusoff spela alla 82 matcher? 79? Det och inte mindre förväntas av honom.
Svar: Hittills har Kiprusoff spelat 24 matcher samt blivit inbytt i stället för andremålvakten en gång. Med den takten blir det 78 matcher i år. Hans räddningsprocent (91,3) och snitt för insläppta mål (2,50) är inte bättre än 23:e bäst i NHL. Inte statistik värdiga en före detta Vezina Trophy-vinnare.En orsak är förstås att Calgary är ett skräplag.

Minnesota Wild
Fråga: Är Koivu en första kategorins NHL-center? Med ett 50 miljoner dollars kontrakt som träder i kraft i höst är det upp till bevis.
Svar: Inte åtminstone statistiskt sett, men Minnesota toppar helt oväntat den västra konferensen så lagledningen är knappast missnöjd. Men Koivu har bara 6 mål och 18 assist samt +7 i plusminusstatistiken på 29 matcher. Enligt Behind the net-sajtens statistik spelar Koivu också mindre mot motståndarnas toppkedjor än exempelvis Joe Thornton, Valtteri Filppula och Olli Jokinen. I skrivande stund har Koivu gått mållös i tio matcher.

Columbus …Blue Jackets
Fråga: Kan förvärven James Wisniewski och Jeff Carter förbättra lagets usla spel i numerärt överläge?
Svar: Columbus har det fjärde minst effektiva spelet i numerärt överläge i NHL, då laget kunnat utnyttja ynka 12,4 procent av motståndarnas utvisningar med att göra mål. James Wisniewski var avstängd i de åtta första matcherna för säsongen, medan Jeff Carter inledde säsongen på sjukstugan. Efter det har Carter mäktat med ett mål och en assist i numerärt överläge, medan Wisniewski passat till fem mål i power play.

Colorado …Avalanche
Fråga: Peter Forsberg gör väl inte fler comebackförsök? Väl?
Svar: Nej, knappast. Däremot gör hans ödeskamrat Eric Lindros en kort comeback i uppvisningsmatchen mellan klubblegender i samband med utomhusmatchen mellan NY Rangers och Philadelphia Flyers på nyårsafton i Philadelphia. Foppa spelade ju ett tag i Flyers och hade platsat där med Bob Clarke, Kjell Samuelsson och John LeClair.

Dallas Stars
Fråga; Förra säsongen spelade Seldon Souray i farmligan AHL. Kan han återfinna målkornet som han hade i Montreal och Edmonton då han sköt 26 och 23 mål från blålinjen?
Svar: Med den här takten gör Souray 12 mål – han har fyra hittills, vilket ger honom en delad fjortonde plats bland backarna i NHL. Han har dessutom hyfsade +7 i plus-/minusstatistiken.

Phoenix Coyotes
Fråga: NHL tvingades rädda Phoenix från konkurs men klubben förlorar fortfarande miljoner – är det här sista säsongen som Coyotes spelar i Phoenix?
Svar: Bauers huvudägare, mångmiljardären Graeme Roustan är i färd att bygga en ny arena som drar 20 000 åskådare i Toronto och det spekuleras vitt och brett om att han tänker köpa Phoenix för att flytta klubben till Maple Leafs revir. Ett annat gångbart alternativ som ny hemort är Quebec City. NHL:s nya konferensindelning är uppgjord så att Phoenix lätt kan flyttas från konferens ”A” som nu har åtta lag till konferens ”C” som nu har sju lag. Coyotes inleder knappast fler säsonger i öknen.

Edmonton Oilers

Fråga: Slutar Oilers sist – och får välja först i sommarens NHL-draft – för tredje gången i rad?
Svar: Inte helt uteslutet, trots en lovande start: efter sin fenomenala inledning på säsongen har Oilers slagit av på takten och ligger nu elfte, men det är ytterst jämnt i västra konferensen. Eftersom de bästa draftpositionerna lottas bland lagen som hamnar utanför slutspelet kan Edmonton mycket väl välja först, igen.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2011
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

4 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Mikko Koivu leder Wilds interna poängliga och jobbar ju som en häst, så efter en litet trög oktober har han väl nog varit minst sagt övertygande. Och så är ju Koivus knock out-tackling på Kronwall, med efterföljande matchvinnande assist en av hela höstsäsongens godbitar.
  Wild är i medvind och kul också att Niklas Bäckström har bästa blåvita räddningsprocent så här långt – sexa i hela ligan. Inte illa.

 2. Marcus Lindqvist skriver:

  Minnesota är definitivt en överraskning. Blev inte så mycket offensiv hockey som nya tränaren Mike Yeo utlovade, utan det är väl mer traditionell dump’n’chase-hockey. 2,5 gjorda mål i snitt. Inte så värst kul att se på, men effektivt. Bäckströms statistik visar än en gång att om målvakten är halva laget är laget halva målvakten.
  Glömde förresten svara på LA Kings-frågan. Det hade passat perfekt in i mönstret om det varit en före detta Flyer som tagit över som ny chefstränare, men nu lutar det åt att bli en Sutter. Darryl, närmare bestämt.

 3. Anders skriver:

  ”om målvakten är halva laget är laget halva målvakten”. I New Jersey har valt att helt glömma andra halvan av den meningen.

 4. Marcus Lindqvist skriver:

  Jäpp. Började gå snett när NJ anställde John MacLean som chefstränare och tradade till sig Ilja Kovaltjuk. En noshörning kan klara sig med att vara en noshörning men inte om den plötsligt får för sig att den är en antilop. Kan vara att laget är på dekis för gott om uppgifterna om miljonskulder stämmer.

Kommenteringen är stängd.