Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Varför är då boxning tillåtet?

6 Dec , 2011, 17.47 Marcus Lindqvist

 

Ah, denna dubbelmoral. Efter att hela Finland surrat om slagsmålen i ishockeymatchen mellan HIFK och Pelicans och rikets alla filosofer uttalat sig som värsta sakkunniga handlar allt snacket efter helgens proffsboxningsgala i Helsingfors enbart om Robert Helenius förtjänade att vinna eller inte.
Det gjorde han inte. Men det är inte min poäng.

Jag vet inte om såväl julgubben som Tarja Halonen och Alpo Suhonen gått och lagt sig vid den tiden, men med tanke på reaktionerna över ett löjligt hockeyslagsmål borde väl någon reagera på att 12 000 personer samlas för att se ett par hundarkilosbjässar slå in skallen på varandra. Nu tänker jag inte främst på Robert Helenius och hans polare Dereck Chisora, utan närmast på mötet mellan Alexander Povetkin och Cendric Boswell.
Povetkin slog in skallen på Boswell. Utan att domarna avbröt. Tror någon att amerikanens hjärna tog mindre skada av ryssens svingar än till exempel Petteri Wirtanen av Max Wärns slag?

Det går såklart inte att jämföra slagsmål i ishockey med en organiserad, överenskommen uppgörelse med knytnävarna som följer uppgjorda (fäst uppmärksamhet vid ordet uppgjord) regler under övervakade omständigheter. Men proffsboxning är betydligt farligare för sina utövare och ger lika bra eller dåliga förebilder till barn och unga.
Det stör förstås inte mig det minsta om proffsboxarna slår in näsan på varandra och dödar ett tolvsiffrigt antal hjärnceller i processen. Kul underhållning. Respekt.
Men ack, denna dubbelmoral. För att inte nämna Sverige, där proffsboxning är förbjudet men kampsportsgalor typ K2 blir allt populärare.

Minns ni Derek Boogaard, den tragiska NHL-slagsbulten som gjorde självmord i våras? Hjärnforskare har nu undersökt hans hjärna och funnit att han led av degenerativ hjärnsjukdom. Precis likadana fynd gjordes i den före detta NHL-stridstuppen Bob Proberts hjärna efter att han avlidit i en hjärtattack. Hjärnforskarna är övertygade om att det förorsakas av upprepade smällar mot hjärnan. Även obducerade boxare och amerikanska fotbollsspelare har uppvisat likadana hjärnskador. Muhammad Ali, någon?

Tror inte lite stående brottning på skridskor förorsakar så allvarliga hjärnskador. Så hur skulle det vara att rikta moralsnacket till rätt adress? Proffsboxning är annars också så genomruttet att hela ”sporten” borde förbjudas av helt andra skäl än att den är hälsovådlig för sina utövare. Kanske att finländarnas ögon öppnades av Robert Helenius ”seger” i lördags.

PS Den nya konferensindelningen i NHL öppnar för fler spännande rivalmöten i grundserien och särskilt Detroit, Columbus och Winnipeg tackar för att äntligen så spela majoriteten av sina matcher i rätt tidszon. Tyvärr blir det färre variationer på slutspelsupplägget, då sex lag inom fyra konferenser spelar de två första omgångarna sinsemellan. Det är ännu öpppet hur det avgörs vilka lag som möts i semifinalerna och finalen, men sannolikt blir det två lag från nuvarande östra respektiva västra konferensen i semifinalerna.

, , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2011
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

9 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Under början av 1900-talet pågick brottningsmatcherna tills den ena hamnade på rygg, eller gav upp. Vill minnas att en finsk brottare var förlorande part i den längsta matchen i OS-historien – matchen pågick i någonting kring 11 timmar. Kanske proffsboxningsmatcherna borde hålla på tills den ena knockas, eller ger upp. Då skulle ju den bästa mannen vinna. Nackdelen vore såklart att hjärnskadorna inte skulle minska precis, men om man nu vill bli proffsboxare…

  Den som är så omoralisk att den trots allt är fascinerad av proffsboxning, kolla in Ali-Frazier matcherna på Youtube. Man riskerar hjärnskada bara av att se gubbarna hamra varandra i skallen 3 X alla ronder. Speciell ”Thrilla in Manilla” måste väl vara den grymmaste matchen i historien. Då det begav sig, 1975, så hade annars Hbl följande dag en stor artikel om matchen med en bild av ett totalt igenmurat Frazier-face. På den tiden såg man ju inte matcherna i Finland på något sätt, så det vara bara att läsa artiklarna, titta på svartvita pressbilder och försöka fantisera sig till hur matcherna var. Kanske det är därför, som t.ex. jag ännu också är fascinerad av tungsviktsboxning: Ali, Foreman, Frazier, Ken Norton & co var nästan som oövervinnerliga sagofigurer, som bara existerade för oss här i Finland som bilder i dags- och kvällstidningar.

 2. Marcus Lindqvist skriver:

  Jag tänkte faktiskt på samma sak.mera sannolikt är att proffsboxningen förtvinar till en obskyr vadslagningssport som förknippas med organiserad brottslighet och är populär endast i några centralasiatiska före detta sovjetrepubliker .vänta-det ÄR den ju redan!

 3. Magnus Nyberg skriver:

  Skriv inte ”gjorde självmord”. Det är en felaktig direktöversättning. Skriv ”begick självmord” eller ”tog livet av sig,”

 4. Marcus Lindqvist skriver:

  Nu såg vi det igen, då Roman Simakov tragiskt avled. Och så försöker proffsboxningspromotorn Pekka Mäki försvara grenen i Iltalehti. ”Alla idrottsgrenar har sina risker.”

 5. Anders skriver:

  Fälttävlan i ridning torde vara världens farligaste idrott, baserat på avlidna idrottare under 2000-talet. Vem vill förbjuda den grenen?

 6. Marcus Lindqvist skriver:

  Har inte den frågan framförts? Närmast ur djurskyddsperspektivet, eftersom det oftast är hästarna som avlider.

 7. Marcus Lindqvist skriver:

  Det huvudsakliga motargumentet mot proffsboxning skulle kanske inte vara att det då och då avlider en utövare i en tragisk olycka, exempelvis Wouter Weylandt avled i en olycka i Giro d’Italia i våras, men vare sig cykling, ridsport eller motorcykel går ut på att drämma motståndaren i huvudet upprepade gånger med utan tvekan hälsovådliga följder.

 8. Anders skriver:

  Kanske man borde fundera på att förbjuda nickande i fotboll också. Tycker mig ha läst, att speciellt centerbackarna i England får motsvarande mängder av ”hårt läder” i skallen som en proffsboxare. Spelare som Tony Adams och Terry Butcher kan ju tänkas ha fått små skador i hjärnan, eller?

 9. Marcus Lindqvist skriver:

  Alldeles! Konstaterades nyligen i en färsk undersökning, men jag har hört om samma slags forskningsrön förut http://www.bbc.co.uk/news/health-15917035

Kommenteringen är stängd.