Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Elitidrott är ohälsosamt

6 Nov , 2011, 18.05 Marcus Lindqvist

 

Lillajulsfest. Dricker, som vanligt, ytterst sparsamt. Följande dag: en relativt jobbig, fem timmar lång cykelträning. Innehållande inslag av högintensiv cykling. Läs: mjölksyra. Medan kollegerna kurerar baksmällan med pizza flåsar jag i +5 grader och novembervinden.
Så nu är jag värsta bror duktig? Att varför är ni inte sunda och hälsosamma som jag? P.S., jag äter tonfiskpasta med mineralvatten som lunch.
Nja, jag är ganska trött. Värker lite i mitt knä. Men det är kroniskt. Hopparknä, ser ni. Lite ömt där i låret också, behöver massage.
Rekommenderar inte hård träning åt någon. Det är definitivt inte hälsosamt.
Föräldrar: uppmuntra era barn till att röra på sig, men om ni vill att de ska hårdsatsa på något så välj något instrument. Eller hårdsatsa på studier.
Träffade före detta proffscyklisten Charley Wegelius häromdagen (en storslagen intervju kommer att finnas att läsa i HBL inom dagarna). Wegelius: ”har inte mått så här bra på typ tjugo år”.
Han förklarar: som proffscyklist vande han sig vid att vara trött, hela tiden. Småsliten. Blir lätt förkyld. Grinig. Jag nickar instämmande: vet precis vad han menar.
Efter att han lade av för två månader sedan har han gått upp i vikt inte mindre än sju kg. Skulle tippa att hans kroppsviktindex är knappt tjugo fortfarande. Han räknade skämtsamt med att med den takten väger han 150 kg om ett år eller så. Knappast ändå, men hans kropp som balanserat på svältgränsen i åratal är kvick att kompensera och söker återställa en sund balans.
Sund. Ett ord främmande inom elitidrottens värld.
Undertecknad har ett kroppsviktindex på 19,2, ifall någon undrade. Samma mått som Andy Schleck, tvåa i Tour de France tre år i rad. Det har gjorts studier som visar att proffscyklister i snitt har betydligt kortare förväntad livslängd än vanliga människor. Vanliga människor. Inte i jämförelse med i synnerhet människor som lever hälsosamt.
Orsakerna är många. Bland annat förstås att det särskilt under nittiotalet förekom bloddopning, som ledde till blodproppar bland unga elitidrottare.
En annan är olyckorna. I våras omkom belgaren Wouter Weylandt efter att ha åkt omkull i sådär 100 km i timmen i en utförsbacke i Giro d’Italia.
Det förekommer också att proffsidrottare som lagt av drabbas av depression när de inte längre får sin stimulans av spännande tävlingssituationer, publikens tjoande och endorfin. Enligt en teori jag inte helt undertecknar har före detta proffsidrottare lättare för att förfalla för alkohol och drogmissbruk, eftersom de vant sig vid att injicera andra kemiska substanser. Läs: Marco Pantani.
En studie visar att tävlingscyklister ofta lider av benskörhet, på grund av att de konstant balanserar vid gränsen för överansträngning och undernäring. Undertecknad intygar. Efter att ha lidit av ett par stressfrakturer gjordes en sådan där bentäthetsmätning på mig, sådana som de gör åt gamla tanter. Nå, bentäthetsmätningen visade att jag är halvvägs mot osteoporos i höften.
Jag använder tävlingscyklister som exempel, men samma saker gäller förstås i alla former av toppidrott. Slitaget och skadorna ändrar bara karaktär. En distanslöpare får inte benskörhet, men kan få utslitna knän och leder. Hockeyspelare och andra som sysslar med högintensiva idrottsgrenar med större inslag av explosiva rörelser kan drabbas av diskbråck och bristningar i senor och muskler. Minns att svenska landslagsspelaren Kenny Jönsson sade i någon intervju för något år sedan att han är 30 år, men hans kropp är som en sextioårings.
Elitidrottare är lite som formel ett-bilar. Kan prestera på en nivå som vanligt folk inte ens kan drömma om. Men hållbarheten är en annan sak. Knappast skulle någon åka på bilsemester med en racerbil, va?
Så varför sysslar någon med tävlingsidrott? Mitt svar skulle vara att för att det är kul. För att det inte finns något som överträffar endorfinet, adrenalinet och tävlingsspänningen. Tror att 99 procent av alla elitidrottare svarar samma sak.
När det gäller proffsidrott och möjligheten att tjäna en förmögenhet: det är mest pubsnack att världsstjärnorna idrottar för pengarnas skull. Folk som aldrig ägnat sig åt att tävlingsidrotta kan naturligtvis inte se något annat motiv för att ”plåga” sig själv än pengar. Tro mig, killar som Charley Wegelius blev inte rik med att proffscykla. Killar som Hanno Möttölä tjänade kanske en bra penning, men det är inte därför han fortsätter att lira för en spottstyver i inhemska Topo. Killar som Teemu Selänne är stenrika, men det är inte därför han fortsätter att lira för lite mer än en spottstyver i Anaheim.
Så glöm det vad jag sade i början: elitidrott må vara skadligt för hälsan, men bättre än att vrida sig i soffan halva livet. Så föräldrar: uppmuntra era barn att röra på sig och ge dem tillfälle att söka sina gränser i tävlingsidrott. Visst är det sunt. Nu känns det inte ens i mitt hopparknä längre.

Det är långt ifrån sunt och hälsosamt att ägna sig åt tävlingsidrott på hög nivå. I själva verket är

Det är i allra högsta grad att rekommendera att folk motionerar aktivt och att särskilt unga rör på sig i stället för att bara spela playstation. Människor skulle må bra mycket bättre om de skötte om sin kondition
Men tävlingsidrott är inte

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

november 2011
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

En kommentar

  1. Magnus skriver:

    Det var intressant att läsa! 19.2 index – imponerande. I Deagu i augusti fanns det uppgifter om att Usain Bolt skulle väga 76 kg. Förstår inte hur det är möjligt med kombinationen av längden samt de muskler han har på armar och ben? Siktar ändå på att vara en god bit under 85 på dagen D. – I lördags blev det 7 ggr upp för Hertonäs hoppbacke. Snart uppe i 10…

Kommenteringen är stängd.