Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Toppar och floppar

1 Nov , 2011, 18.37 Marcus Lindqvist

 

Efter cirka tio omgångar i NHL är det dags att lista topparna och flopparna hittills.
Toppar:
1. Edmonton Oilers ynglingar. Jösses vad det är fart på när Ryan Nugent-Hopkins (han som enligt experternas konsensus inte var redo för NHL ännu), Taylor Hall och Jordan Eberle lirar skjortan av motståndarna.
2. Phil Kessel. Snubben med NHL:s vassaste handledsskott brukar göra mål tjugo matcher i rad för att sedan inte göra ett enda på trettiofem matcher, men just nu är han han bästa målskytten i NHL. Tio mål på elva matcher? Det är Brett Hull-takt.
3. Dallas Stars. I skrivande stund bäst i den ytterst jämna västra konferensen – tack vare Kari Lehtonen, som har bäst statistik i NHL efter Nikolai Habibulin. Lehtonen: vald till andra bästa spelare i NHL i oktober.
4. Lennart Petrell. Tufft att slå sig in i Oilers laguppställning. Får hyfsat med speltid och gör det som förväntas av honom: tacklar (mest i Oilers), spelar i numerärt underläge, forecheckar och spelar energiskt.
5. Tv-sändningarna. Har inte haft mycket till övers för Viasat förut, men efter att svenskbolaget slutligen kommit överens med NHL och agenturen Medge Consulting om tv-rättigheterna har tv-sändningarna fungerat väldigt tillfredsställande. Flera matcher live varje natt och eftersändning på bästa sändningstid nästa dag. Det bästa är att Viasat låter tittaren höra TSN:s eller de lokala tv-bolagens referat, i stället för att påtvinga ett referat producerat i Sverige. Enda minuset hittills är att Viasat inte visar några studiosändningar eller intervjuer under periodpauserna.

Floppar:
1. Ville Leino. Inledde säsongen med nytt mångmiljonkontrakt och löfte om speltid som center i Buffalo och det såg till en början bra ut, med ett mål i NHL-premiären i Helsingfors. Efter det: en assist på nio matcher. Fått spela ytter igen de senaste matcherna.
2. Philadelphia Flyers målvakt. Nikolai Habibulin skulle lösa Flyers kroniska målvaktsproblem. För 10 miljoner dollar har Flyers fått en målvakt med en räddningsprocent på 88 procent och ett snitt på 3,16 insläppta mål.
3. Washington Capitals försvar. Ja, Caps är ett topplag, i den svagare östra konferensen och ja, de öser in mål. Men försvaret läcker som aldrig förut: 2,56 insläppta mål i snitt duger inte för ett Stanley Cup-lag. Senast tog Caps stryk med 7-4 mot vårens finallag Vancouver efter att ha skänkt bort pucken och gett Canucksforwardarna fritt fram.
4. Boston Bruins. Snacka om baksmälla. Kan mycket väl missa slutspelet. Tim Thomas har varit helt okej, men laget tycks ha glömt hur man gör mål.
5. Columbus. Pinsamt att vara så dålig. Särskilt efter att ha satsat lite i somras.

Det genomgående temat i den här listan? Nykomlingar och bottentippade lag med unga spelare storlirar, medan de etablerade stjärnorna, veteranerna och de förväntade topplagen underpresterar. Kolla NHL-tabellen. Chicago och Pittsburgh väntades ligga i topp, men lag som Detroit, Anaheim och Vancouver ligger nedanför slutspelsstrecket. Det är oktober (nu redan november, dock) gott folk. Räkna med att tabellen slänger kullerbytta innan det är april.

PS För den verkliga statistikfreaken ger den här sajten något mer utöver +/- och istid per match. Som exempelvis att Toni Lydman är tillsammans med Lubomir Visnovsky den back i Anaheim som mest får spela mot motståndarnas bästa femma, eller som att Phoenix Lauri Korpikoski är den forward i Phoenix som oftast får förtroendet att ställa upp för en tekning i egen försvarszon. Ta god tid på dig.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

november 2011
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.