Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Rask borde söka sig annanstans

29 okt , 2011, 21.12 Marcus Lindqvist

 

Tuukka Rask är en av de mest lovande målvakterna i NHL, men hans talang hotar att gå till spillo i Boston som reserv till världens bästa målvakt Tim Thomas. Rask övertog som bekant positionen som första målvakt i Boston för ett par år sedan, men klappade ihop tillsammans med hela laget i slutspelet och förra säsongen återtog Thomas sin plats – med besked.
Vald till ligans bästa målvakt, slutspelets viktigaste spelare och garant bakom Bostons Stanley Cup-seger. Försök överträffa det. Dessvärre för Rask visar Thomas inga tecken på att vara på väg nedåt. För Rasks del innebär det att han spenderar för mycket tid på avbytarbänken. Det är förstås ingen panik, ännu, Rask är bara 24 år, men risken finns att han är andremålvakt ännu om fem år i Boston.
Inför säsongen snackade Bostontränaren Claude Julien om att låta Rask spela mer. Låta Thomas vila. Resultatet hittills? Thomas har startat sju matcher, Rask två. TSN:s speaker hade rätt i sin kommentar häromdagen: Boston behöver vinna, de har inte spelat på flera dagar. Finns ingen orsak att inte låta Thomas spela.
Boston har inlett säsongen svagt, men Thomas har varit suverän som vanligt. Problemet är att Bostons forwards haft enorma problem att göra mål: 19 mål på 9 matcher.
Thomas är bara 37, ingen ålder för en målvakt. Dessutom har han bara spelat sex säsonger i NHL och har rimligtvis slitit ut kroppen mindre än kolleger som Roberto Luongo som börjat i NHL som tjugoåring. Han har ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt, men förlänger sannolikt med Boston. Varför skulle han vilja byta lag från en omgivning där han trivs, och varför skulle Boston inte vilja förlänga med fantommålvakten? För Rasks del betyder det att han
Rask blir däremot restricted free agent efter den här säsongen vilket innebär att andra lag får ge honom erbjudanden. Rask torde vara värd en rejäl löneförhöjning över de 1,25 miljoner dollar per år som hans rookiekontrakt ger. Det dummaste Rask nu kan göra är att förlänga med Boston före 1 juli. I stället måste han hoppas på ett bra erbjudande från ett hyfsat lag. Men det är klart att det är ett ännu sämre alternativ att skriva på för en målvaktskyrkogård som Toronto eller ett bottenlag som Winnipeg.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.