Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Hemligheten bakom VM-guldet –95

29 okt , 2011, 18.32 Marcus Lindqvist

 

Är det någon som minns VM-Lejonens ”hemliga mirakelpreparat” år 1995? Kreatin.
Effekterna har bevisats i ett antal undersökningar och nu senast konstaterar europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet att kreatins prestationshöjande inverkan när det gäller upprepade, korta, högintensiva prestationer är tillfredsställande fastställd. Prestationer typ flera byten i en ishockeymatch. Mindre inverkan för en hundrameterslöpare, eftersom kroppens kreatinförråd räcker mer än väl för att löpa 10 sekunder en gång. Så kanske det är kreatinet vi kan tacka för landets första VM-guld i ishockey.
Vet inte i vilken utsträckning det används numera, men då snackades det om kreatin som värsta undret. Smått komiska var spekulationerna kring kreatinets vätskebindande effekt och Lejonkaptenen Timo Jutilas runda kinder. Medierna skrev också om Lejonens kolhydrattankning och spekulerade om kolhydraternas vätskebindande effekt kan ha gjort att den vältränade Lejonkaptenen såg så trind ut. Tyckte han hade ganska runda kinder senast jag såg honom i samband med Lejonens nya guldfest i våras, men förhoppningsvis har han lagt av kreatinet.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

En kommentar

  1. gäst skriver:

    Svenskarna använde garanterat också kreatin så vi behöver inte tacka nåt annat än spelarnas skicklighet.

Kommenteringen är stängd.