Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Det knäppa lönetaket

24 okt , 2011, 17.28 Marcus Lindqvist

 

Sean Bergenheim borde vara lite sur just nu. Om inte är det något fel på hans ambitionsnivå.
Så här sade Bergenheim inför säsongen till Urheilulehti: Laget har förstärkts betydligt sedan de senaste åren. Vi har nu en klar målsättning: säsongen måste fortsätta efter grundserien.
Under sommaren värvade Florida Panthers bland annat Brian Campbell, Tomas Fleischmann och Kris Versteeg. Storsatsning? Nja, en del av affärerna handlade om att nå upp till lönegolvet: utan Campbells 7 miljoner dollar per år skulle Panthers inte nå upp till minimilönenivån i NHL.
Nu bytte Florida sin bästa målgörare förra säsongen David Booth till Vancouver, tillsammans med farmspelaren Steve Reinprecht mot Vancouvers Mikael Samuelsson och Marco Sturm.
Största orsaken för Canucks att ta en risk med Booth, som drabbats av två hjärnskakningar: Samuelssons och Sturms sammanlagda lön den här säsongen är 4,75 miljoner dollar och Canucks har cirka 86 000 dollar rum innanför lönetaket. Lite svårt att värva nyckelförstärkningar mitt under säsongen i det läget.
Största orsaken för Panthers att dumpa sin bästa målgörare: Booth tjänar 4,25 miljoner dollar den här säsongen och tre säsonger till. Reinprecht tjänar 2 miljoner dollar, men han räknas inte mot Vancouvers lönetak. Samuelssons och Sturms kontrakt löper ut efter den här säsongen och om Florida förnyar deras kontrakt är det för betydligt lägre lön än de nu får.
Men Sean Bergenheim borde väl ha räknat med det när han lämnade topplaget Tampa Bay Lightning för Florida Panthers. Han kommer knappast att vinna Stanley Cup med dem.

Lönetaket och lönegolvet som ingår i kollektivavtalet som förhandlades fram under lockoutsäsongen 2004-2005 leder annars också till de mest besynnerliga spelaraffärerna. När New York Rangers skickade Sean Avery och hans 3,8 miljoner dollars årslön till farmligan tvingades Dallas Stars skaffa sig en ny spelare för att komma över lönegolvet, pronto.
Rangers hade nämligen plockat Avery av Dallas via waiverdraften och då måste Dallas betala halva hans lön. Men en farmspelares lön räknas inte mot lönetaket, så plötsligt var Dallas 1,9 miljoner dollar under lönegolvet. Då tvingades Dallas byta till sig Eric Nyström och hans 1,4 miljoner dollars årslön. Minnesota erbjöd Nyström via waiverdraften, men det gick inte för då hade Dallas inte fått hela hans lön.
Superlöftet Brayden Schenn tvingades inleda säsongen i AHL, eftersom han inte rymdes under Philadelphia Flyers lönetak. Efter att ha spelat i AHL gick Schenn miste om en lönebonus och därmed sjönk hans årslön från 3,11 miljoner dollar till 1,7 miljoner dollar.
Jag försöker fortfarande komma underfund med varför Phoenix Coyotes som köpte ut Petteri Nokelainens kontrakt för ett år sedan (158 333 dollar räknas fortfarande i år mot Phoenix lönetak) gav honom ett nytt kontrakt inför den här säsongen – bara för att byta honom mot Canadiens marginalspelare Brock Trotter. För Montreal var det rimligtvis ett sätt att ruska om i laget.

Annat som är vridet med lönetaket: New York Islanders räknar fortfarande 2,2 miljoner dollar per år mot sitt lönetak för att ha köpt ut Alexej Jashins tioårskontrakt 2007. Och gör det i tre år till. New York Rangers tvingar före detta backlöftet Wade Redden att spela i farmen, för ingen i NHL vill ha honom på grund av hans 8 miljoner dollars årslön.
Det är helt säkert att klubbägarna vill få möjligheten att säga upp spelarkontrakt inskrivet i det nya kollektivavtalet, efter att det nuvarande löper ut efter den här säsongen. Kommer att vara ett surt äpple för spelarna att bita i och det finns en stor möjlighet att nästa NHL-säsong inte spelas eller åtminstone blir försenad. Det roliga är förstås att klubbägarna drev igenom största delen av sina krav senast det var en lockout, så i princip är det nya kollektivavtalet precis som de ville ha det.

Annat noterat efter de första veckorna av NHL-säsongen:
– Washington Capitals har varit glödheta, men det är de alltid i grundserien. Playoffsen avgör om deras säsong kan anses vara lyckad och jag har fortfarande mina tvivel.
– Phil Kessel och Toronto Maple Leafs har varit glödheta. De tog fyr redan i våras, när slutspelståget redan hade gått, men det var ingen som trodde på allvar att de fortsätter i samma takt. Brian Burkes bytesaffär som sände ett förstaval i NHL-draften som blev superlöftet Tyler Seguin till Boston i utbyte mot Kessel kanske inte var så ensidigt korkad trots allt.
– Kari Lehtonen har varit kanske den hetaste finländaren med sitt Dallas Stars. Det bottentippade, konkursdrabbade Dallas Stars. Glen Gulutzan på väg mot Jack Adams Trophy? Nå, det har bara spelats sex sju omgångar.
– Pittsburgh är ett av NHL:s absolut bästa lag – utan sina stjärncentrar Jevgenij Malkin och Sidney Crosby, som när han är i skick är NHL:s klart bästa spelare. Marc-Andre Fleury är fenomenal i mål, Dan Bylsma får laget att spela excellent lagförsvar och Jordan Staal är en center i världsklass.
– Medan klubbar som Los Angeles, Colorado och Dallas redan är på god väg mot slutspelet kan lag som Columbus och Winnipeg redan kyssa slutspelsdrömmarna farväl. Poängsystemet i NHL är annorlunda än i FM-ligan, så en seger under ordinarie speltid ger bara två poäng i tabellen, medan en förlust i förlängningen ger en poäng. Det innebär att det är väldigt svårt att komma ikapp efter att ha hamnat långt efter i tabellen. Och till skillnad från FM-ligan når bara 16 av 30 lag slutspel.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.