Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Snus som dopning

22 okt , 2011, 20.09 Marcus Lindqvist

 

Efter en intensiv diskussion beslöt den internationella antidopningsbyrån Wada att inte förbjuda användningen av nikotin inom idrott. Eller vad vet jag som inte var där, kanske det var en synnerligen sansad diskussion.
I stället beslöt Wada ändå att införa nikotin på listan över ämnen som övervakas för att upptäcka missbruk. Ex-lejonkaptenen Timo Jutila kan veta mer om den saken.
För något år sedan var det en häftigare diskussion om ishockeyspelarnas snusande, men den har lite dött ut och nuförtiden är snus bannlyst i de flesta bollhallar och ishallar. Det betyder förstås inte att snuset försvunnit någonstans. Snacket handlade inte om nikotin som prestationshöjande substans, utan om att ge barn och unga dåliga förebilder.
Rökning inverkar negativt på de flesta idrottsprestationer – åtminstone de idrottsgrenar denna bloggskribent anser räknas till idrott. Också proffsligorna i de stora bollsporterna är numera så hårt konkurrerade att elitspelarna måste sköta om sig, träna ordentligt och äta rätt. I de flesta fall åtminstone.
Som en fotnot kan nämnas att Tour de France-pionjärerna under tidigt 1900-tal ofta blossade cigaretter innan de började klättra uppför alphöjderna, eftersom det ansågs öppna upp andningsvägarna. Nå, i dag vet vi att kolmonoxidet blockerar blodets förmåga att transportera blod. Och bara några andetag av ens passiv rökning kan irritera luftvägarna under den följande halvtimmen.
Själva nikotinet kan i själva verket vara prestationshöjande i vissa idrottsformer, eftersom det förkortar reaktionstiden och kan agera lugnande. Det förhöjer också ämnesomsättningen och har använts av exempelvis höjdhoppare för att hålla vikten nere. Samtidigt har det många skadliga effekter – bland annat är det en vasokonstriktor, som får blodkärlen att dra ihop sig.
Snus har förstås betydligt färre nackdelar för en idrottare än rökning (moraltanter, tolka detta inte som att jag förespråkar vare sig snus, att cykla utan hjälm, eller att dricka sitt kaffe med mjölk) eftersom det inte påverkar andningsvägarna och syrekapaciteten direkt. Jag använde faktiskt själv snus under några år då jag var kring tjugo år.
Vad lade jag märke till? Att det tog dubbelt längre att värma upp efter att ha tagit en prilla före ett träningspass. Att jag led av kalla tår (fortfarande, kan gå i släkten). Att jag, efter att jag lagt av, förbättrade min prestationsnivå och mina resultat betydligt. Men det kan ha berott på andra faktorer, förbättrad träning och flera träningsår framför allt.
Känner till åtminstone en annan, före detta elittriathlet som snusade under sin aktiva karriär. Men han var svensk. Såg inte ut att sänka hans fart. Å andra sidan, han var elit, svensk mästare tror jag, men en halv timme från världseliten på full distans. Snuset? Nja.
Annat värt att notera:
– Det är inte längre förbjudet att använda alkohol före skyttemomentet av modern femkamp. Tycker det är småroligt att det har varit förbjudet.
– Betablockerare blir – igen – tillåtna att använda inom gymnastik. Betablockerare som alltså minskar stress och tvingar ned pulsen.
– Seriöst, det är en viktig grej att halvfärdiga läkemedel eller läkemedel som inte kommit till försäljning förbjuds helt. Det har varit ett kryphål då läkemedel i utvecklingsstadiet med okända inverkningar på idrottsprestationer inte kunnat bli förbjudna.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.